Eerder publiceerden we al een interview met Saskia Davidse over de soms moeilijke keuzes die je moet maken als het om medicijngebruik gaat. Haar ‘medicijnmandje’ is niet alleen gevuld met medicijnen, maar ook met een enorme lading voedingssupplementen. Wie Saskia op facebook volgt, krijgt te zien hoe ze bevallen en hoe ze niet bevallen (lekker smaken doen ze bijna nooit). Waarom neemt ze supplementen? Hoe kom je eraan en is het iets waar meer mensen makkelijk baat bij hebben?
Een mand vol. Waar heb je al dat spul voor nodig?
Ik neem sommige stoffen slecht op en ik kan niet zomaar wat pilletjes van, bijvoorbeeld, de Kruidvat nemen, want die samenstelling is helemaal verkeerd.
Hoe vind je de juiste supplementen?
Mensen met kennis uithoren. Je tentakels uitzetten. Je moet ook bedenken: ik ben hier al drie jaar mee bezig. Je moet zelf veel initiatief nemen en dingen uitproberen. Soms kom je toevallig een goed alternatief therapeut tegenkomen, maar dat is nooit vanzelfsprekend. En niet ieders alternatieve pad is hetzelfde. Waar de één beter van wordt, werkt niet voor de ander. Nou, kom er dan maar es achter hoe dat allemaal zit!
Je hebt het over alternatieve therapeuten. Wat is er alternatief aan?
Het is niet conventioneel. Niet Westers. Westerse geneeskunde is vaak symptoombestrijdend en niet altijd iets dat je ziekte behandelt.
En voedingssupplementen zijn onconventioneel?
Conventioneel is wat de huisarts of specialist voorschrijft. Prednison is typisch conventioneel. Maar of voedingssupplementen nu echt onconventioneel zijn? Magnesium kreeg ik gewoon via de neuroloog voorgeschreven. Dat helpt tegen obstipatie, maar je krijgt er ook diaree van. Als je dan dingen zelf gaat uitzoeken, kom je uit bij magnesium citramate. Die kun je goed opnemen, maar zorgt tegelijk goed voor je darmwand.
Wat wel een verschil is, via de conventionele weg kom je bijvoorbeeld eerder bij Nutricia uit dan bij Be Right, wat ik veel gebruik.
En hoe kom je dan bij het juiste product? Als ik voedingssupplement google, dan kom ik op de gekste, en volgens mij ook vrij onbetrouwbare sites.
Feit en fictie zijn soms moeilijk te scheiden. Soms zie ik al na twee woorden dat het niet deugt. Dat is echt een kwestie van ervaring.
Ben je er dan nooit mee op je snuit gegaan?
Jawel. Dat durf ik zo toe te geven. Je moet er gewoon je weg in vinden.
Het klinkt als veel werk. Ben je hele dagen met je voedingssupplementen bezig?
Ik moet er ook zin in hebben. Als ik een periode heb waarin ik meer met conventionele medicijnen bezig ben, ben ik hier minder mee bezig. Maar ik voel me wel beter als ik ze wel gebruik.
Over Saskia
Een artikel in de PZC zorgde ervoor dat Saskia Davidse contact met ons opnam. Ze heeft MS en de thema’s gezondheid, zorg en wonen hebben heel direct met haar leven te maken. Daarom zag ze raakvlakken met de Zeeuwse Huiskamer. En omdat we het interessant vinden om niet alleen naar ouderen te kijken die met deze thema’s te maken krijgen en Saskia bijzonder goed kan vertellen wat het betekent om MS te hebben, nemen we een serie interviews met haar af.