There have been several videos on this site explaining what the Zeeland Living Room and its projects are about or what it is like to stay there for a couple of days, but in this new video you can find out all about the Zeeland Living Room in English. It was recorded in Living Room 3 (Zonnemaire) and you can check it out below.
Zeeuwse Huiskamer from de Zeeuwse Huiskamer on Vimeo.
This Business Opportunities for Healthy Ageing (Biz4Ageing) film is funded by the EU INTERREG IVA 2 Seas Progamme.
Deze huiskamerprojecten zijn ontegenzeggelijk zeer nuttig. Zeker voor mensen die het geen probleem vinden om vanuit hun eigen huis, als ze oud worden en minder mobiel, naar een andere huis (verzorgingstehuis / of huiskamer, hoe je het ook wilt noemen)te verhuizen.
Maar …. ik denk dat verreweg de meeste ouderen juist het allerliefst in hun eigen huis, wat ze kennen en waar hun historie ligt, blijven. Dus zou er, naar mijn idee, juist meer aandacht moeten komen (en subsidies) voor de aanpassing van woningen, en het leveren van zorg aan huis. Dan kunnen de mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwede huis blijven wonen, en vermoedelijk is het goedkoper dan overal verzorgingstehuizen/huiskamers te bouwen.
Een oude boom moet je niet verplanten. Ik ken de cijfers niet, maar ik vermoed dat mensen die op oudere leeftijd uit hun vertrouwede omgeving moeten vertrekken, méér gezondheidsproblemen krijgen, dan als ze thuis zouden kunnen blijven, en dáár de zorg zouden krijgen die ze nodig hebben. Als het huis tijdig wordt aangepast, kan dit veel problemen voorkomen.
In hoeverre is hier onderzoek naar gedaan, ook qua financiën? Zou het uiteindelijk niet goedkoper zijn (en beter voor het welzijn van ouderen) als woningen tijdig zouden worden aangepast? En als nieuwe woningen (ook voor jongeren) per definitie levensloopbestendig worden gebouwd?
Mijn man en ik lopen zelf al tegen de 60, zijn weliswaar nog zeer fit en gezond, maar wonen in een monumentaal pand in de binnenstad, met een trap naar de eerste verdieping en de tweede verdieping. Wij denken nú al aan de toekomst, en nu we toch aan het verbouwen zijn (hebben het pand onlangs pas gekocht), houden we nu al rekening met een (later in te bouwen) traplift, een veilige badkamer zonder drempels, een veilige douche, en een keuken die ook voor minder mobiele ouderen toegankelijk en gebruiksvriendelijk is. Dat doen we nu, zonder subsidie, op eigen kracht, maar dat zou misschien vanuit de overheid wél (met speciale subsidies) gestimuleerd kunnen worden. Hoe meer mensen daar nu al actief mee aan de slag gaan, hoe meer er later gewoon thuis kunnen blijven wonen, hoe meer ouderen er daardoor gelukkig blijven en mede daardoor langer gezond blijven, hoe meer onkosten er daardoor aan ziektekosten en verzorgingshuizen kunnen worden bespaard.
Ben benieuwd naar uw reactie,
alvast bedankt,
Lonne van Liere
onoverzichtelijke en onprettig leesbare website en ik krijg (daardoor?)geen zicht op de wetenschappelijke waarde van evt deelprojecten, noch van meerwaarde van uberhaupt dit project. Proefwonen kun je toch ook op vakantie doen of organiseren als burgers onderling? vooral nu, in een tijd van delen/lenen/zelf regelen/ontzorgen/eigen kracht/participatie/bezuinigen. De mensen die dit organiseren lijken allen gedreven door ondernemerschap? zonde van de subsidie! ik zie de interreg-gedachte overigens niet terugkomen op de website. wat is hier concreet grensoverschrijdend? behalve dan de engelse vertaling? het lijkt een heleboel gebakken lucht. tenslotte zie ik vragen en reacties op de website, niet veel, waar ook nog es geen antwoord op komt. zoals bovenstaande van lonne van liere. ik vraag me af hoe dit alles getoetst zal worden? hoe er verantwoord gaat worden dat dit subsidiegeld goed besteed is? En waar staat het projectplan? Tussenevaluaties? Als het er staat= het slecht vindbaar!
Hallo Henrika, Bedankt voor je reactie op het blog.
We hebben kort geleden het eerste jaar van de Zeeuwse Huiskamer afgesloten, en de evaluatie met de verschillende partijen is net achter de rug. Op 3 juli is er een bijeenkomst met als insteek: Hoe begon de Zeeuwse Huiskamer, waar staat het project nu en waar gaat het naartoe? Veel van je vragen zullen daar denk ik worden beantwoord.
De kennis die we hebben opgedaan en nog gaan opdoen wordt verwerkt in een kennisbank. Er wordt hard gewerkt om die toegankelijk te maken.
Het plan van aanpak vind je in de navigatie onder ‘algemeen’, ‘over de Zeeuwse Huiskamer’ (http://www.dezeeuwsehuiskamer.nl/wp-content/uploads/2014/04/plan-van-aanpak.pdf)