Nelleke Dansen is projectleider  van de Zeeuwse Huiskamer van De Veste in Terneuzen. In dit interview stellen we haar voor.

Nelleke Dansen is Zorgmanager  van Zorgsaam in De Veste in Terneuzen. Ze geeft leiding aan een team van zo´n 45 personen in de zorg en huishouding. Vanuit die functie heeft ze een praktische blik op de 24-uurszorg die hier (indien nodig) beschikbaar is. Nu de (vraag naar) zorg verandert, ziet ze kansen om de insteek van de zorg die geboden wordt in De Veste te veranderen.

“Een zorgvraag zal er altijd blijven, maar onze insteek daarin is aan verandering toe. De wens om te gaan innoveren en experimenteren leefde daarom al langer bij ons en op dat moment kwam de Zeeuwse Huiskamer met een voorstel om deel te nemen. Zo viel alles op zijn plaats. We zijn met een relatief klein aantal Zeeuwse bedrijven begonnen. Zo ben je slagvaardig en kun je snel van start. Verdere partners zoeken we er gaandeweg het project bij.

Zeeuwsehuiskamer_terneuzen

Foto: Ton Stanowicki/DELTA

We wisten gelijk dat we niet wilden kijken vanuit de mogelijkheden die er zijn, maar vanuit wat de cliënt wil. En daar zoeken we vervolgens mogelijkheden bij. Als je hier om je heen kijkt, zie je soms mensen die het financieel moeilijk hebben. We kunnen hier natuurlijk de gekste dingen bedenken en allerlei ingewikkelde rails aan het plafond gaan hangen, maar als mensen daardoor hun appartement niet meer kunnen betalen, schieten we ons doel voorbij. De uitdaging zit hem er in dat we willen laten zien dat innovatie mogelijk is voor de kleine portemonnee.

Een voorbeeld: We willen gaan aantonen dat iemand met behulp van een tablet veel langer zelfstandig kan blijven wonen. Denk aan een consult op afstand of denk aan de mogelijkheid om zelf via Google informatie over hulpmiddelen in de zorg op te zoeken… Daarmee bespaar je veel kosten.

Dan willen we ook de mogelijkheid onderzoeken, dat tablets voor een laag tarief te huur aangeboden worden of dat wij een pakket bieden waarbij een bewoner een domoticapakket met één zapper voor alle toestellen en één tablet krijgt voor een betaalbaar bedrag per  maand. Daarmee is dit heel haalbaar voor onze bewoners. Zij kunnen vervolgens zelf beslissen of ze dit pakket willen afnemen. Op een zelfde manier gaan we kijken naar robotstofzuigers. Wie weet komt er daarmee pas later een vraag naar huishoudelijke ondersteuning.

Het project is een flinke extra klus erbij. Maar wát een leuke klus. Ik steek er dan ook graag wat extra vrije tijd in. Voor mij zit de uitdaging in het experiment. En ik heb altijd een uitdaging nodig. Met deze baan heb ik constant nieuwe uitdagingen en daarvan is dit een hele leuke. Maar ik hoef het ook niet in mijn eentje te doen. Ik ben heel trots op mijn zelfredzame en zelfstandige team. Ik word bijvoorbeeld ondersteund door drie  medewerkers die gesprekken gaan voeren met de proefbewoners en gaan evalueren.

Daarnaast is dit ook heel belangrijk voor Zorgsaam. Dit is de toekomst. Je kunt niet zeggen dat je daar niet in gaat investeren. Zo werkt het niet. Je zult zien dat hier dingen uit voortkomen ook echt gaan lopen. Wij weten doordat we hier aan meedoen dan al hoe we daar als team van zorgverleners mee om moeten gaan.

Mail Nelleke Dansen >