In een oud appartementje in de Vliedberg, de standplaats van de Rillandse Zeeuwse Huiskamer, praat ik met Marieke van Werkhoven, directeur van de stichting Ketenzorg Midden en Noord Zeeland. De stichting levert gespecialiseerde ketenzorg voor mensen met dementie in Zeeland. Daar is veel behoefte aan: als je geconfronteerd wordt met de ziekte van Alzheimer komt er veel op je af. Een casemanager van de stichting kan dan helpen de nodige zorg te organiseren.
We zitten tussen fleurige schilderijtjes die kinderen van de Rillandse basisscholen en kinderopvang hebben gemaakt van hun dorp. Ze werpen een onbevangen blik op Rilland, zoals alleen kinderen dat kunnen. Zo’n onbevangen blik kunnen we goed gebruiken meent Marieke, als het gaat om ideeën voor een dementievriendelijk Rilland. En hoewel iedereen in zijn omgeving wel iemand kent met dementie, laat de bekendheid met de ziekte nog veel te wensen over.
Dat brengt ons op het idee om op de basisscholen een project over dementie te organiseren. Zo leert de jeugd van Rilland hoe het komt dat die mevrouw uit de straat steeds verdwaalt in het dorp, of waarom opa soms twee verschillende sokken aan heeft. En via de kinderen bereiken we hun ouders. Zo bereiken we de mensen die met ons na kunnen denken over een dementievriendelijk Rilland.
Don Monfils blogt over Rilland. Meer blogs van Don